Netwerken is essentieel

Netwerken is een vaardigheid die ongemerkt als zakelijke vaardigheid wordt bestempeld. Deze vaardigheid is belangrijk en op veel meer tereinen toepasbaar. Ik ben van mening dat netwerken essentieel is voor ieder persoon.

Waarom? Jouw netwerk is jouw hulpbron en kan ook een vangnet zijn bij onverwachte gebeurtenissen. Heb je een probleem? Dan raadpleeg je iemand uit je netwerk.

Om een voorbeeld te geven. Toen mijn opa overleed was het fijn dat verschillende mensen omkleden en aandacht besteden aan mijn oma. Ze hadden een netwerk opgebouwd bijvoorbeeld door bij verschillende sportclubs vrijwilligerswerk te doen. Maar ook aandacht besteden aan buren in zekere zin, dagjes uit die plaatselijk georganiseerd werden.

Contact leggen met andere mensen in belangrijk. Je weet nooit wanneer je iets voor elkaar kunt betekenen. Ik noem het ook wel investeren in je sociaal kapitaal.

Online netwerken

Je hoeft niet fysiek samen te komen om te netwerken. Elk gesprek dat je voert kun je zien als netwerkgesprek. Je kunt ook contact leggen online met een bepaald idee of doel. Een 1 op 1 contact of juist en groep mensen ontmoeten. Mijn mening is dat de combinatie van offline en online netwerken je het meest oplevert.

Netwerken via LinkedIn

Het grootste online netwerkplatform wereldwijd is LinkedIn. Je kunt eenvoudig mensen opzoeken. LinkedIn is ook een zoekmachine en je kunt kunt er ook nog eens contact leggen. Maak een account aan om te zoeken en gevonden te worden. Zodat je elkaar kunt helpen. Helpen is de essentie van netwerken.

Waarom zakelijk netwerk uitbreiden?

Zakelijk kun je gebruik maken van je netwerk en een middel als LinkedIn daarvoor gebruiken. Je kunt als persoon en bedrijf je netwerk uitbreiden. Waarom zou je je netwerk uitbreiden? Met 500 mensen heb je een grotere kans dat je tot een oplossing komt dan via 50 mensen.

Zodra je 2000 connecties hebt op LinkedIn heb je via deze connecties een bereik tot 1 miljoen mensen. Die 2000 connecties zijn niet je netwerkkern maar achter deze connecties zit een grote groep mensen die je niet kent en je via jouw connecties kunt bereiken.

De diversiteit aan mensen in je netwerk is belangrijk. Heb je 50 schilder dan krijg je nagenoeg dezelfde hulp. Bouw daarom een netwerk met personen met verschillende vaardigheden.

LinkedIn netwerktraining

Wil je meer weten of hoe je het netwerken effectief en doelgericht kunt aanpakken? Neem dan contact op voor een training of adviesgesprek.

Lees ook

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.